Een traumatische bevallingservaring kan maken dat de angst als een soort bliksem in uw lichaam is geslagen. Angst willen we het liefst vermijden en schakelen we soms uit. Bij een volgende zwangerschap kan de angst het overnemen waardoor u met uw hoofd een bevalling ingaat, terwijl u het voelende lichaam daar juist zo bij nodig heeft. 


Als u zelf pijnlijke ervaringen heeft gehad in uw jeugd of tekort gekomen bent in aandacht en zorg, kan het moeilijk zijn om te voelen en in contact te staan met uw basisbehoeften. De connectie met uw eigen gevoelens heeft u nodig om goed af te kunnen stemmen op uw kindje.


In dit soort situaties kan het zeer waardevol zijn om de psychologische behandeling te combineren met haptotherapie.

             Berg en Dalseweg 122a 6522 BW Nijmegen          T 06-36054846          www.praktijkvanleipsig.nl          info@praktijkvanleipsig.nl

Het voelende lichaam

Bij psychische klachten rondom zwangerschap en geboorte spelen verschillende factoren een rol. Naast het groeien van een baby in uw buik en de vele gevoelens en gedachten die u kunt hebben, gebeurt er ook veel met het voelende lichaam.
Bij langdurige fertiliteitsproblemen en IVF-behandelingen kan het bijvoorbeeld zijn dat uw lichaam een medisch object is geworden waardoor u nog maar weinig in contact staat met uw lichaam. Hierdoor kan het zijn dat u niet goed meer weet wat uw behoeften zijn of waar uw (medische) grenzen liggen. Negatieve gevoelens naar het ‘falende’ lichaam kunnen tevens de overhand krijgen. Het vertrouwen in uw lichaam en in uzelf raakt u langzaamaan kwijt.  

Bij verlieservaringen in de zwangerschap of na de geboorte rouwt ook uw lichaam. Uw lichaam waar zo lang een kindje in heeft gewoond en nu met lege handen staat. Het grote verdriet en gemis is voelbaar in uw lichaam en doet soms letterlijk pijn. Als rouwprocessen stagneren kan het lichaam ons helpen weer in contact te komen met deze gevoelens, ze te dragen en te reguleren.