Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Zwangerschapsbegeleiding op haptonomische basis helpt u tijdens de zwangerschap contact te maken met uw baby maar ook om jullie als ouderpaar de zwangerschap en de bevalling samen te laten beleven. Uw partner wordt nauw betrokken bij het hele proces en krijgt ook veel praktische handvatten en informatie om u als moeder te kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Zo kunt u samen naar het ouderschap toe groeien. Tijdens de bijeenkomsten komen de volgende thema´s aan bod: contact maken met uw baby, het dragen van uw baby in uw buik, het opvangen van weeën en het omgaan met de pijn. Dit alles met als doel te leren vertrouwen op de signalen die uw lichaam geeft en het vergroten van het zelfvertrouwen van u als moeder. Voor uw partner is het fijn om tools aangereikt te krijgen waarmee zijn/haar rol en positie verstevigd wordt tijdens de zwangerschap en bevalling. Na de bevalling wordt samen gekeken hoe jullie als ouders de haptonomische principes kunnen toepassen bij het omgaan met jullie baby.

De begeleiding bestaat meestal uit zes bijeenkomsten, waarvan vijf tijdens de zwangerschap en één na de bevalling. 


Ook als u als moeder alleen wilt komen kunt u terecht bij
Lenneke Vermeulen. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is voor iedereen, ook als u geen psychische klachten heeft. 
          Berg en Dalseweg 122a 6522 BW Nijmegen          T 06-36054846          www.praktijkvanleipsig.nl          info@praktijkvanleipsig.nl


Haptotherapie

In het lichaam liggen alle gevoelens opgeslagen. Het lichaam heeft een eigen geheugen voor deze gevoelservaringen die tot uiting komen in hoe iemand met zijn lichaam omgaat, spanningen in het lichaam, hoe iemand zich beweegt en hoe iemand verbinding met anderen aangaat. Haptotherapie richt zich op het vergroten van het zelfbewustzijn van de cliënt en het eigen vermogen los te laten. Haptotherapie gaat over ‘aan den lijve’ ervaren hoe u zich verbindt met alles wat bij u hoort. Een haptotherapeut helpt bij dit proces en reikt ervaringsgerichte oefeningen aan.

Tijdens de behandeling ligt u op een behandelbank waarbij de haptoherapeut u aanraakt en u gidst naar het voelende vermogen.

U kunt terecht bij Denis Broeren en Anke van Kalsbeek.


Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar haptotherapie. Er is o.a. promotieonderzoek gedaan naar de effectiviteit van haptotherapie bij bevallingsangst. Het onderzoek heeft aangetoond dat haptotherapie als interventie effectief is bij bevallingsangst en aantoonbaar angst reduceert (september 2018). Haptotherapie blijkt volgens bovenstaand onderzoek tevens een positief effect te hebben op de hechting tussen moeder en kind omdat de angst-vermijding het contact niet meer in de weg staat.