De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar ook gevoelens en lichamelijke sensaties. De cliënt wordt na elke set oogbewegingen gevraagd wat er opkomt en zal deze gewaarwording volgen, waarna er een nieuwe set oogbewegingen volgt. Deze procedure wordt net zo lang herhaald totdat de herinnering neutraal aanvoelt en geen spanning meer geeft. 


Een verklaring voor de effecten van EMDR is dat de combinatie van het sterk denken aan de traumatische gebeurtenis en de aandacht voor de afleidende stimulus er voor zorgt dat het natuurlijke verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Omdat een traumatische herinnering, wanneer deze in gedachten wordt genomen, zowel levendig als intens is, kost dit betrekkelijk veel werkgeheugencapaciteit. Maar het zo snel mogelijk volgen van de vingers van de therapeut, zoals dat bij EMDR gebeurt, kost ook werkgeheugencapaciteit. Door deze concurrentie van werkgeheugentaken is er weinig plaats voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Dit biedt de cliënt de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven en de herinnering op een goede manier op te slaan in het geheugen.

U kunt uitgebreide informatie vinden over EMDR op  www.emdr.nl.

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken en een posttraumatische stressstoornis te behandelen.


Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten, zoals bijvoorbeeld angststoornissen en chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast.


Bij EMDR zal de therapeut vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Zodra de cliënt het meest beladen beeld uit de herinnering scherp heeft gesteld, wordt het verwerkingsproces opgestart. Dit gebeurt door het aanbieden van een afleidende stimulus. Doorgaans zal dat de hand (of lampje op een lichtbalk) van de therapeut zijn. De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten en daarna de hand op ongeveer 30 centimeter afstand, voor het gezicht langs, heen en weer bewegen. De cliënt volgt met de ogen de bewegingen. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt dan vragen wat er in hem/haar opkomt.

             Berg en Dalseweg 122a 6522 BW Nijmegen          T 06-36054846          www.praktijkvanleipsig.nl          info@praktijkvanleipsig.nl