Psychologische zorg voor vrouwen

met extra aandacht voor

psychische klachten bij zwangerschap en geboorte

 

 

 

S.L. van Leipsig-Beekman

Gezondheidszorgpsycholoog BIG

Cognitief gedragstherapeut VGCT

EMDR Europe Practitioner VEN

 

 

Tussen de 10 en 20% van de vrouwen ontwikkelt in meer of mindere mate een depressie tijdens de zwangerschap of in de eerste 3 maanden na de bevalling.

Vaak denken vrouwen met deze klachten dat het er bij hoort en dat ze zich erover heen moeten zetten. Het is juist belangrijk dat u op tijd hulp zoekt om erger te voorkomen en om een fijne relatie met uw kindje te kunnen ontwikkelen.

 

Indien gewenst kunt u bij collega-therapeuten gebruik maken van haptotherapie, haptonomische zwangerschapsbegeleiding en babymassage. Dit kan een aanvulling zijn op uw psychologische behandeling.

 

Bij zeer ernstige klachten wordt u door de huisarts verwezen naar een instelling voor Specialistische GGZ of naar de POP-poli van het CWZ of van het

Radboud Ziekenhuis.

 

Berg en Dalseweg 122a 6522 BW Nijmegen T 06-36054846 www.praktijkvanleipsig.nl info@praktijkvanleipsig.nl

Zwangerschap en geboorte

Zwanger zijn en moeder worden zijn speciale gebeurtenissen in het leven van een vrouw en haar partner. Er zijn echter vrouwen die psychische klachten ontwikkelen in deze periode, bijv. depressieve klachten of angstklachten.

Bij het ontwikkelen van klachten kan het verleden een rol spelen.

  • Er zijn vrouwen die slechte herinneringen hebben aan hun eigen jeugd waardoor het (aanstaande) moederschap confronterend en pijnlijk is.
  • Een eerdere verlieservaring - bijvoorbeeld een miskraam - kan het genieten van een volgende zwangerschap in de wegstaan.
  • Een seksueel trauma uit het verleden kan uw zwangerschap en de bevalling be├»nvloeden.

 

Ook na de bevalling kunnen klachten ontstaan, bijv. doordat u de bevalling als traumatisch heeft ervaren of omdat er gezondheidsproblemen bij u en/of uw kindje waren.

Een grote groep vrouwen kijkt terug op de bevalling als een traumatische ervaring. Ongeveer 2% ontwikkelt zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS).