Psychologische zorg voor vrouwen

                       

                            met aandacht voor

                    ongewenste kinderloosheid,

       zwangerschap, geboorte en moederschap


S.L. van Leipsig-Beekman

Gezondheidszorgpsycholoog BIG

Cognitief gedragstherapeut / 

Supervisor VGCT

Schematherapeut Junior VST

EMDR Europe Practitioner VEN


Zwangerschap, geboorte en moederschap

Zwanger zijn en moeder worden zijn speciale gebeurtenissen in het leven van een vrouw en haar partner. Er zijn echter vrouwen die psychische klachten ontwikkelen in deze periode, bijv. depressieve klachten of angstklachten.

Bij het ontwikkelen van klachten kan het verleden een rol spelen.

  • Er zijn vrouwen die slechte herinneringen hebben aan hun eigen jeugd waardoor het (aanstaande) moederschap confronterend en pijnlijk is.
  • Een eerdere verlieservaring - bijvoorbeeld een miskraam - kan het genieten van een volgende zwangerschap in de wegstaan.
  • Een seksueel trauma uit het verleden kan uw zwangerschap en de bevalling be├»nvloeden.


Ook na de bevalling kunnen klachten ontstaan, bijv. doordat u de bevalling als traumatisch heeft ervaren of omdat er gezondheidsproblemen bij u en/of uw kindje waren.

Een grote groep vrouwen kijkt terug op de bevalling als een traumatische ervaring. Ongeveer 2% ontwikkelt zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS).


         Berg en Dalseweg 122a 6522 BW Nijmegen          T 06-36054846          www.praktijkvanleipsig.nl          info@praktijkvanleipsig.nl


Tussen de 10 en 20% van de vrouwen ontwikkelt in meer of mindere mate een depressie tijdens de zwangerschap of in de eerste 3 maanden na de bevalling.

Vaak denken vrouwen met deze klachten dat het er bij hoort en dat ze zich erover heen moeten zetten. Het is juist belangrijk dat u op tijd hulp zoekt om erger te voorkomen en om een fijne relatie met uw kindje te kunnen ontwikkelen.


Bij zeer ernstige klachten wordt u door de huisarts verwezen naar een instelling voor Specialistische GGZ of naar de POP-poli van het CWZ of van het

Radboud Ziekenhuis.